Diversiteti i specieve: parazitë të brendshëm në trupin e njeriut

parazit krimbi tek njerëzit

Trupi i njeriut mund të dëmtohet jo vetëm nga helminthët. Ekzistojnë lloje të tjerë të parazitëve të brendshëm njerëzorë që nuk janë të sigurt për shëndetin e njeriut.

Ata nuk bëjnë më pak dëm, duke helmuar trupin me produkte të mbeturinave, duke shkatërruar qelizat dhe duke shkaktuar sëmundje të ndryshme të të gjitha organeve, përfshirë trurin.

Llojet e parazitëve të brendshëm njerëzorë

helminth nga trupi i njeriut

Nuk ka unitet midis parazitëve të brendshëm njerëzorë, llojet e tyre janë të ndryshme, ashtu si simptomat që ato shkaktojnë.

  • Organizmat më të thjeshtë njëqelizorë që shkaktojnë sëmundje nën emrin e përgjithshëm protozoa. Këto përfshijnë lamblia, malaria plasmodium, leishmania, trichomonas, ameba e dizenterisë. Më të thjeshtat, si rregull, kalojnë të gjithë ciklin e zhvillimit brenda qelizave të nikoqirit, herë pas here duke migruar me rrjedhën e gjakut ose limfës.
  • Helminths janë lloje të ndryshme të krimbave të rrezikshëm, përfaqësuesit e të cilëve parazitojnë brenda trupit të njeriut. Përfaqësuesit më të zakonshëm janë krimbat e rrumbullakët - krimba dhe krimba. Dhe gjithashtu krimba të rrafshët - krimba të ndryshëm dhe flukse.
  • Larvat e insekteve mund të shkaktojnë një sëmundje parazitare të quajtur miiazë.

Kruarja e zgjebës ose demodex mund t'i atribuohet gjithashtu llojeve të parazitëve që jetojnë në trupin e njeriut, por ato nuk depërtojnë përtej lëkurës dhe kalojnë një pjesë të ciklit të zhvillimit në sipërfaqen e lëkurës.

Protozoarë

Mund të themi se janë parazitët njëqelizorë që janë më të vështirat për tu trajtuar dhe diagnostikuar. Për shembull, është e mundur të konfirmohet prania e plazmodiumit malaries në eritrocite vetëm me ndihmën e një njolle dhe një rënie të trashë gjaku në gotë. Dhe nuk është gjithmonë e mundur të kapen eritrocitet me plazmodium parazitar. Prandaj, është e rëndësishme të njihni simptomat e sëmundjeve dhe burimin e infeksionit. Duke krahasuar të gjitha faktet që shoqëruan fillimin e sëmundjes, është e mundur të identifikohet qëllimisht patogjeni.

Malarja

Për disa arsye, shumë janë të bindur se malaria është një sëmundje ekskluzivisht tropikale. Larg nga ajo. Ekzistojnë vetëm 4 lloje të plazmodisë së malaries që parazitojnë në gjakun e njeriut. Kohët e fundit, në 1997, një shpërthim i malaries u regjistrua në Taxhikistan: rreth 30, 000 njerëz u sëmurën gjatë vitit.

Malaria është një parazit shumë i rrezikshëm i gjakut të njeriut, simptomat e saj kanë pasoja të tmerrshme për trupin. Në Afrikë dhe Azi, 800, 000 njerëz vdesin nga sëmundja çdo vit.

Duke marrë parasysh faktin që malarja transmetohet nga një transportues tek një person i shëndetshëm nga mushkonjat e zakonshme, nuk është për t'u habitur që rastet e malaries së importuar regjistrohen shpesh në korsinë e mesme.

Simptomat e malaries i ngjajnë etheve të përsëritura, 48-72 orë me njëra-tjetrën. Pikërisht kjo ka nevojë për plazmodiumin e malaries për të hyrë në lëngun ndërqelizor. Njëkohësisht me çlirimin e tyre, eritrocitet, në të cilat parazituan, shkatërrohen, toksinat dhe produktet e tyre të mbeturinave lëshohen në trup. E gjithë kjo shkakton një rritje të mprehtë të temperaturës së trupit, deri në 40 gradë, dobësi, mjegullim të vetëdijes, përgjumje, takikardi, sekretim të gjakut në urinë. Në të njëjtën kohë, zhvillohet anemia nga mungesa e hekurit dhe një rritje në madhësinë e shpretkës. Sulmet e etheve përsëriten pas një karakteristike kohe të zhvillimit të një specie të veçantë. Malaria gjithashtu ka një ind ose fazë hepatike në të cilën paraziti mund të mbijetojë, duke bërë që faza akute e malaries të përsëritet disa muaj më vonë.

Trajtimi i parazitëve të gjakut të njeriut është një proces i gjatë dhe i komplikuar, gjëja më e vështirë është diagnostikimi i saktë dhe me kohë i malaries - simptomat e saj i ngjajnë një infeksioni akut viral. Kohët e fundit, pluhuri natyral i cinchona, kinina, është përdorur për trajtim.

Mbrojtja më e mirë kundër malaries është parandalimi. Për këtë, kullohen rezervuarë të ndenjur, në të cilët mushkonjat shumëzohen, dhe në zonat endemike, përdoren mjete larëse dhe mjete të tjera mbrojtëse.

plazmodiumi malaries parazit në njerëz

Dizenteria ameba

Një parazit me një qelizë që shkakton ulçera, erozion, inflamacion dhe nekrozë të mukozës së zorrës së trashë. Sëmundja shoqërohet me simptoma të kolitit, dizenterisë, etheve të forta. Amebiaza mund të shkaktojë ulçera të shpuarura të zorrëve, abscese të mëlçisë. Amebiaza e zgjatur shoqërohet me lodhje të rëndë të trupit, anemi dhe gjakderdhje.

Ju mund të infektoheni duke pirë ujë nga një trup i ndenjur uji. Për trajtim, përshkruhen barna anthelmintike dhe antibiotikë të grupit tetraciklina.

Helminthiaza

Helminthët janë një nga parazitët shumëqelizorë më të famshëm te njerëzit. Këto krimba mund të jenë të llojeve të ndryshme dhe parazitojnë në trup në formën e fazave seksualisht të pjekura dhe larvore. Ndër më të famshmit janë krimba e rrumbullakët, shiritat e gjedhit, shiritat e derrit, krimba e gjerë, ekinokoku dhe mëlçia e mëlçisë.

Helmintet e rrumbullakëta

Ascaris i përket krimbave të rrumbullakët; në formën e saj të rritur, ajo jeton dhe riprodhohet në zorrët e njeriut. Larvat e Ascaris mund të futen në qarkullimin e gjakut kudo, për shembull, në mëlçi, pankreas, zemër, madje edhe në tru. Sidoqoftë, ajo parazitohet më shpesh në mushkëritë e njeriut, duke shkaktuar simptoma të pneumonisë dhe bronkitit. Ato shoqërohen me kollë, fishkëllimë, karakteristikë e sëmundjeve të mushkërive, ethe, dobësi e përgjithshme, marrje fryme.

Faza e zorrëve shoqërohet me simptomat e mëposhtme: të përziera, të vjella, oreks të dëmtuar, humbje të papritur të peshës, çrregullime të jashtëqitjes, dhimbje barku të lokalizuara rreth kërthizës, dehje të përgjithshme, depresion, jargëzim të shtuar dhe alergji të lëkurës në formën e urtikarisë dhe kruajtjes.

Ju mund të infektoheni duke ngrënë perime, fruta dhe ujë të palarë. Insektet mund të transferojnë vezët e krimbave në ushqim.

Helminte të rrafshëta

Krimbat e rrafshët janë parazitë njerëzorë të cilët ndahen në krimba shiritash dhe rrufesh. Ato kanë struktura dhe cikle të ndryshme zhvillimi. Vetëm një gjë i bashkon ata - këto janë parazitë të rrezikshëm të trupit të njeriut.

Fasciola

Fascioliaza mund të kontraktohet me ujë ose perime. Këto krimba parazitarë nga jashtë duken si një gjethe e një peme dhe kanë një fund koke të përcaktuar mirë. Isshtë ngjitur në indet duke përdorur dy gota thithëse. Jetëgjatësia e një individi është deri në 5 vjet.

Gjatë kësaj kohe, një person i prekur nga një goditje hepatike ose fashiola zhvillon simptomat e mëposhtme: ethe, dhimbje në epigastrium, hipokondri i djathtë, çrregullime të oreksit dhe jashtëqitje të jashtëqitjeve. Në të ardhmen, hepatiti kronik, zhvillohet anemia.

Krimbat e shiritave

Krimbat e shiritit përfshijnë përfaqësues të shumtë të krimbave: shirita të gjedheve, shiritat e derrit, shiritat xhuxh dhe shiritat e gjerë. Këto krimba ndryshojnë nga krimbat e tjerë në strukturën e pjesëve të trupit:

  • koka, e cila është e pajisur me pinjollë ose grepa, me to krimbi futet në muret e zorrëve;
  • një trup që rritet dhjetëra metra nga koka dhe përbëhet nga shumë segmente hermafrodite që prodhojnë vezë.

Kjo strukturë shkakton disa vështirësi në trajtimin e krimbave të rrafshëta: trupi i parazitit mund të largohet plotësisht, dhe koka mbetet në murin e zorrëve të njeriut dhe me kalimin e kohës individi do të shërohet.

shirit nga trupi i njeriut

Përfaqësuesi i krimbave është ekinokoku, i cili paraziton njerëzit në formën e një forme larvë - finlandezët. Echinococcus Finna mund të depërtojë në çdo organ dhe, duke mos qenë në gjendje të shndërrohet në një të rritur, do të rritet në rritje. Në varësi të vendndodhjes së finlandezit, mund të shkaktojë simptoma nga kriza epileptike me dëmtim të trurit në të përziera, të vjella, hepatit, alergji dhe të tjerët.

Hyrja e parazitit në mushkëritë e një personi shoqërohet me simptoma të pneumonisë dhe alergjive, trajtimi kryhet vetëm me operacion. Pas nxjerrjes së finlandezëve nga organi, ata përshkruajnë trajtim rehabilitues.

Ju mund të infektoheni duke kontaktuar kafshë të sëmura: derra, qen ose pije ujë nga një rezervuar i ndotur.