Parazitët në trupin e njeriut

Parazitët jetojnë në trupin e çdo personi - kjo është e pakëndshme, por një fakt. Nashtë naive të besosh se nëse nuk keni kafshë shtëpiake, gjithmonë lani duart tuaja me ujë dhe sapun dhe nuk hani ushqime të dyshimta, ju jeni të mbrojtur në mënyrë të besueshme dhe nuk mund të jeni bartës i parazitit. Prandaj, nuk duhet të largohet nga kjo temë, duke vrenjtur me neveri. Sa më shumë të dimë për parazitët, aq më efektive do të jetë lufta kundër tyre dhe më pak shanse për tu prekur nga një infeksion kërcënues për jetën.

Sipas OBSH, nga 50 milion njerëz që vdesin çdo vit, më shumë se 15 milion janë shkaktuar nga sëmundje infektive të shkaktuara nga parazitët.

A u tronditët nga këto numra? Atëherë është koha të njihni më afër armikun tuaj të fshehur dhe të filloni të luftoni me të.

Parazitët - çfarë është ajo

parazitë që mund të jetojnë në trupin e njeriut

Parazitët quhen organizma të ndryshëm të gjallë që vendosen në trupin e njeriut, pushtojnë organet e tij të brendshme dhe ushqehen me mbetjet e ushqimit të pa tretur, lëngjeve dhe qelizave. Trupi i njeriut është ambienti optimal për mikroorganizmat patogjenë të llojeve të ndryshme, prandaj parazitët para së gjithash e zgjedhin atë për ekzistencën e tyre. Ata mund të jetojnë për vite me radhë në ndonjë prej organeve, të migrojnë në një fqinjë pasi shteron, dhe kështu me radhë deri në fund të jetës së një personi - i cili, nga rruga, zvogëlohet ndjeshëm nën ndikimin negativ të parazitëve.

Jo të gjithë parazitët janë të dëmshëm për shëndetin e nikoqirit të tyre. Disa nuk manifestohen në asnjë mënyrë dhe nuk ndikojnë në funksionimin e organeve dhe sistemeve të brendshme. Por shumica e tyre direkt ose indirekt provokojnë zhvillimin e sëmundjeve të rënda. Sëmundje të tilla quhen parazitare ose pushtime, dhe shkenca që i studion dhe trajton ato është parazitologji.

Sipas statistikave, më shumë se 95% e popullsisë së botës janë bartës të parazitëve.

Parazitët janë çdo mikroorganizëm patogjen që hyn në trupin e njeriut dhe jeton atje për shkak të lëndëve ushqyese të tij. Kjo përfshin bakteret, viruset, kërpudhat, organizmat njëqelizorë, artropodët, pushtimet protozoale dhe specie të tjera. Por në këtë rast po flasim vetëm për krimbat.

Llojet e parazitëve në trupin e njeriut

Në fakt, më shumë se dyqind lloje të ndryshme të parazitëve mund të jetojnë në trupin e njeriut. Më të zakonshmet janë:

llojet e parazitëve që jetojnë në trupin e njeriut
  1. Krimb i gjilpërave- kjo specie prek kryesisht fëmijët, tradhtohet nga rruga gojore-fekale, jeton në zorrët e holla dhe të mëdha dhe vendos vezët e saj në vathët e jashtme të anusit, në rroba dhe të brendshme.
  2. Toxocars- parazitojnë kryesisht tek macet dhe qentë, ata hyjnë në trupin e njeriut nga kontakti me rërë ose tokë, në të cilën gjendeshin jashtëqitjet e kafshëve të infektuara - atje toksokaret mund të vazhdojnë për disa vjet. Këta parazitë nuk dalin jashtë; së bashku me qarkullimin e gjakut, ato barten përmes enëve dhe organeve të brendshme.
  3. Ascaris- lloji më i zakonshëm i parazitit, infeksioni ndodh përmes ushqimit, ujit, duarve të palara. Ascaris futet në çdo organ të njeriut: mukozën e zorrëve, mëlçinë, trurin, mushkëritë, veshkat, pankreasin, sytë, ushqehet me eritrocite dhe substanca të tjera të dobishme, duke e varfëruar shumë trupin e bartësit të tij. Gjatësia e krimbave të rrumbullakëta mund të arrijë 40 cm; ajo lëshon vezët e saj çdo ditë.
  4. Rrathë- i vogël, vetëm 1. 5 cm i gjatë, por jo më pak i rrezikshëm se ascaris, një parazit. Futet në trupin e njeriut përmes lëkurës, më shpesh kur ecni zbathur në tokë. Ajo manifestohet si një skuqje e lëkurës që kruhet, mund të migrojë në ndonjë organ të brendshëm.
  5. Shirit i gjerë- jeton në zorrën e njeriut në një formë të përdredhur dhe thith fjalë për fjalë të gjitha lëndët ushqyese nga ajo, mund të rritet deri në 10 metra. Infeksioni ndodh përmes mishit të papërpunuar dhe peshkut.
  6. Shirit gjedhi dhe derri- gjithashtu depërtojnë në trup me mish të gjallë ose të skuqur në mënyrë të pamjaftueshme, mund të parazitojnë në zorrët dhe organet e tjera të njeriut deri në 20 vjet, të arrijnë 7 metra gjatësi.
  7. Giardia- parazitët mikroskopikë, të cilët gjenden kryesisht tek fëmijët e vegjël, infeksioni ndodh përmes duarve të ndotura, lodrave, frutave dhe perimeve të palara.

Sigurisht, ekzistojnë lloje të tjerë të parazitëve që vendosen në trupin tonë dhe godasin nga brenda çdo ditë, duke shkaktuar përgjumje, humbje peshe, nervozizëm, shqetësime të gjumit, rënie të imunitetit - dhe këto janë problemet më të vogla.

Në total, ilaçi ka më shumë se 300 sëmundje të shkaktuara nga pushtimet, më shumë se një e treta e tyre mund të jenë fatale.